Home | Galerie | Știri | Despre noi | Linkuri
 
Limba:
RO HU EN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

ECLIPSA TOTALA DE LUNA - 10 DECEMBRIE 2011

Pe 10 decembrie 2011 are loc ultima eclipsӑ a anului, fiind o eclipsӑ totalӑ de Lunӑ. Fenomenul va fi vizibil din România abia dupa rasaritul Lunii, moment în care eclipsa va fi deja în momentul de totalitate.
Aceasta este cea de-a treia eclipsӑ din acest an dupӑ cea  partialӑ de soare din ianuarie şi cea totalӑ de Lunӑ din iunie.

a

 

În momentul eclipsei luna se va afla în granitele constelaţiei Taur. Luna rӑsare la ora 16:30 (ora Bucureştiului) iar momentul de totalitate va fi la 16:32. Eclipsa se terminӑ aproximativ 30 minute mai târziu. Chiar dacӑ condiţiile nu sunt cele mai prielnice, eclipsa desfӑşurându-se în timpul crepusculului (Soarele nu a apus în totalitate), Astroclubul Meridian Zero invitӑ toţi doritorii care vor sӑ asiste la acest eveniment unic în Cetatea Oradea, sâmbӑtӑ 10 decembrie, începând cu ora 16.00, cu speranţa cӑvom avea parte de vreme prielnicӑ.


Acest eveniment nu este unul care nu trebuie ratat întrucât în urmӑtorii patru ani va fi o „secetӑ” de eclipse importante. Vor fi doar eclipse de Lunӑ parţiale sau prin penumbrӑ, mult mai puţin spectaculoase decât aceasta. Cei care vor rata aceastӑ şansӑ vor trebui sӑ aştepte pânӑ în 28 septembrie 2015 pentru a mai observa de pe teritoriul ţӑrii noastre o eclipsӑ totalӑ de Lunӑ.

 

Astroclubul „Meridian Zero” a facut cinci ani în octombrie!

s
a 1 3 3
Astroclubul „Meridian Zero” Oradea a organizat în perioada 26-30 octommbrie „Zilele astronomiei orӑdene”. Astfel, timp de câteva zile am celebrat 5 ani de înfiinţarea astroclubului. Începând de miercuri şi pânӑ duminicӑ au avut loc o serie de activitӑţi interesante, dupӑ cum urmeazӑ.

Miercuri, 26 octombrie, la statuia Mihai Eminescu de lângӑ Piaţa Independenţei ne-am deplasat cu un telescop Dobson pentru a oferi orӑdenilor posibilitatea observӑrii câtorva obiecte cereşti. Din pӑcate, datoritӑ poluӑrii luminoase şi nu numai, cerul orӑdean este destul de precar. Astfel, am putut fi observate doar planeta Jupiter şi roiul stelar dublu din constelaţia Perseu, suficient însӑ pentru a stârni curiozitatea a peste 100 de orӑdeni de toate vârstele.

Joi, 27 octombrie, în Cetatea Oradea a avut loc a doua searӑ de observaţii. Pe o vreme destul de friguroasӑ, aproximativ 50 de orӑdeni au venit sӑ vadӑ prin intermediul telescopului galaxia Andromeda, M34 şi altele. Cetatea orӑdeanӑ e un loc mai prielnic pentru observaţiile astronomice însӑ nici aici nu am scӑpat de poluarea luminoasӑ a oraşului.

Vineri, 28 octombrie, tot în aceaşi locaţie a avut loc Simpozionul Naţional „Istoria meridianului zero”, unde am avut participanţi din mai multe localitӑţi din ţarӑ. Prof. Anca Marian de la Colegiul Naţional „I.M. Clain” a venit împreunӑ cu un grup de copii pasionaţi de astronomie de la Blaj, prezentând câteva informaţii dar şi o machetӑ a principalelor sisteme de coordonate din astronomie. Membrii astroclubului orӑdean au prezentat fiecare istoria meridianului zero din Paris, Roma, Londra sau Insulele Canare şi Azore. Finalul prezentӑrilor l-a reprezentat expunerea dlui prof. univ. dr. Mircea Rusu (Bucureşti), care prin întrebӑri simple şi interesante a deschis noi perspective şi a stârnit interesul participanţilor pentru ştiinţӑ, pornind de la bine cunoscutul film Avatar.

Dupӑ încheierea simpozionului, membrii astroclubului şi invitaţii lor au pornit spre Şuncuiuş unde a avut loc un concurs de astronomie, la care au participat echipe mixte formate din 2 elevi din localitӑţi diferite. Toţi participanţii au primit un compendiu de astronomie scris în totalitate de astronomi români.
Pe aceastӑ cale vrem sӑ mulţumim tuturor partenerilor media pentru sprijinul acordat. Acest eveniment a fost probabil unul dintre cele mai reuşite, dacӑ nu cel mai reuşit organizat de cӑtre Astroclubul „Meridian Zero”, prin urmare nu am fi reuşit fӑrӑ sprijinul dvs.
Cer senin!

 

 

Misiunea Kepler – 27 februarie 2009

Activitatea a început cu o prezentare privind principalele obiective ale misiunii, data la care se aşteaptă primele rezultate, condiţii pe care trebuie să le îndeplinească o planetă astfel încât pe ea să existe viaţă, prezentare susţinută de prof. Valentina Matei.
Denis Derecichei  de la Şcoala “Dacia” a prezentat  metoda prin care  telescopul  va detecta posibile planete locuibile –„Metoda tranzitului”, apoi Marius Deaconu  de la C.N. “E. Gojdu”, a prezentat „Metoda vitezei radiale de detectare a planetelor”.
La final, dl prof. Marin Bica a prezentat detalii de construcţie şi funcţionare  a telescopului Kepler care are misiunea de a căuta planete extrasolare.

La manifestare, au participat elevi de la C.N. “E. Gojdu”,  C.T. “M. Viteazul”, şcolile gimnaziale “Dacia” şi “Oltea Doamna”, precum şi membri ai astroclubului “Meridian 0” din Oradea.

Ea este astronom –  1- 8 martie 2009


În perioada 1-8 martie, în cadrul şcolilor colaboratoare cu astroclubul s-au desfăşurat prezentari legate de viaţa şi activitatea unor femei astronom din ţară şi din întreaga lume.


Pe 6 martie am reuşit sa prindem o fereastră de cer senin şi ne-am dus „ Cu telescoapele la cămin”. A fost o colaborare cu studenţii Universitaţii din Oradea.Un rol important in organizarea activitatii l-au avut Marius Deaconu si Hofer Gratian.Pe lângă observaţiile efectuate s-au împarţit mărţişoare tuturor fetelor şi femeilor prezente. A fost un real succes pe care dorim să-l repetăm.


Sambata, 6 martie activitatea s-a desfasurat la spitalul de copii din Oradea.
Membrii astroclubului "Meridian 0" din Oradea, elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII “Dacia” şi Colegiului Tehnic “Mihai Viteazul” au  oferit copiilor internaţi mărţişoare şi felicitări.
Copiii au fost invitaţi de prof. Marin Bica într-o fascinantă călătorie în spaţiul cosmic, într-o lume plină de galaxii, stele, comete, iar despre concursul lansat de NASA de a găsi un nume potrivit modulului de joncţiune 3, care urmează a fi ataşat la Staţia spaţială internaţională în decembrie 2009, a vorbit prof. Valentina Matei.

Ora Pământului 28 martie 2009

Activitatea a fost iniţiată de elevii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul de la clasele de protecţia mediului, coordonaţi de profesorii Tar Levente si Filip Marinela. La această activitate au luat parte si membrii clubului. S-au realizat pliante prin care prin care oamenii erau invitaţi sa urmeze exemplul copiilor.

100 de ore de astronomie, 2 – 5 aprilie

Noaptea lui Yuri - 9 aprilie

Noaptea lui Yuri” a fost o manifestare desfăşurată la nivel global, prin care au fost celebrate realizările umanităţii în spaţiul cosmic. Pe 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin (URSS) efectua primul zbor cosmic, iar pe 12 aprilie 1981 a avut loc primul zbor la unei navete spaţiale (SUA).
Membrii astroclubului au prezentat lucrări despre viaţa lui Yuri Gagarin si despre funcţionarea navetelor spaţiale.
 La activitate, au participat membrii astroclubului „Meridian 0”, elevi de la şcolile gimnaziale „Dacia” şi „Oltea Doamna” şi de la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea.

Periplu astronomic prin Ardeal
A fost conceput initial ca un proiect amplu prin care sa aducem in atentia publicului traditia astronomica de pe meleagurile Transilvaniei si chiar sa initiem mici grupe de observatie in cadrul centrelor de plasament si la sate. Lipsa momentana a fondurilor a facut sa incercam sa realizam ce se poate, adica am initiat un concurs de astronomie in memoria lui Regiomontanus, cel care a adus in atentia lumii cetatea Oradea prin intermediul celebrelor Tabele Oradene, in secolul XV.


Concursul s-a tinut la Remeti, o localitate de munte tocmai pentru a-i antrena si pe copiii de acolo. La concurs au participat elevi din Oradea, Remeti, Blaj, Bucuresti, iar subiectele au fost realizate de profesori pregatitori ai lotului de astronomie: Anca Marian, Bica Marin, precum si de elevi participanti la olimpiada, Marius Deaconu, Tiberiu Vesselenyi (actualmente student la facultatea de fizica din Szeged, Ungaria).

 

Un salt uriaş pentru omenire - 16 Iulie şi 17 Iulie

Activitatea  educativă, „Un salt uriaş pentru omenire”, organizata de prof. Matei Valentina, s-a  desfăşurat în clădirea multifuncţională din Orăşelul copiilor pe 16 iulie 2009.Cu acest prilej s-au organizat diferite activităţi destinate copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani. Între acestea se numără un remember al Misiunii Apollo 11, diferite activităţi educativ-distractive cu tematică spaţială, vizionarea unor imagini în 3D, realizarea unui sistem solar… din fructe, precum şi alte surprize.
 Vineri, la ora 17.00, în sala multifuncţională din Cetatea Oradea s-a desfăşurat cea de-a doua reuniune cu tematica „Spre Lună şi dincolo de ea”, activitate destinată în special elevilor din ciclurile primar şi gimnazial.
  Invitat special al acestor activităţi a fost prof. Franklin Mitchell din statul Carolina de Sud, SUA.
Tabăra internaţională de observaţii a perseidelor- Vlădeasa (10- 14 august)
 Prima tabara de observatii la meteori a fost organizata cu sprijinul deosebit al lui Tibi Vesseleny si a lui Gratian Hofer. Ni s-au alaturat dl. Miszer, secretarul uniunii astronomilor din Ungaria si dl. Csukas Matias din Salonta, cunoscut observator de stele variabile. Chiar daca vremea nu a fost foarte generoasa, fotografiile facute de Tibi si Monica Butnaru vorbesc de la sine despre frumusetea cerului de acolo.
Călătorie spre Lună - 9 octombrie 2009
O călătorie virtuală spre Lună, la 40 de ani după istorica misiune Apollo 11.
Prezentări multimedia despre formarea Lunii, relief lunar,  misiunile LRO şi LCROSS, impactul controlat al vehiculului spaţial la polul Sud  al Lunii,importanţa descoperirii apei pentru misiunile viitoare.
Imaginea modulului lunar Eagle, fotografiat la 40 de ani de la aselenizare.
Au participat elevi ai LT A. Lazăr , CN. E Gojdu, CT M Viteazul, Şcoala Oltea Doamna. Oradea. Au participat elevi ai LT A. Lazăr , CN. E Gojdu, CT M Viteazul, Şcoala Oltea Doamna. Oradea.
Nopţi galileene - 23 octombrie
Prezentări multimedia despre Galileo Galilei, Saturn, Jupiter şi sateliţii galileeni, Luna.
Norii de pe cer nu au permis utilizarea telescoapelor, dar am vizionat un film cu constelaţiile de toamnă.
Au particitat elevi din şcolile: CT. M Viteazul, CN. E. Gojdu, LT A. Lazăr, Sc. Oltea Doamna.

 

 

Prima Tabără Internațională de Astronomia de la Vlădeasa

În ciuda vremii nefavorabile, Prima Tabără Internațională de Astronomie de la Vlădeasa, organizată de Astroclubul Meridian Zero a fost un succes.

În seara de luni, stratul gros de nori, și vântul puternic a făcut imposibile observațiile astronomice. Marți seara, spărturile dintre nori au făcut posibilă observarea unor obiecte deep-sky, a unor stele variabile, și a lui Jupiter. Miercuri cerul s-a înseninat timp de câteva ore, astfel unii au numărat 65 de meteori în jurul maximului Perseidelor. În seara de joi, magnitudinea limită a ajuns în apropierea valorii de 7. Prin Dobsonian-ul de 20 cm, nebuloasa M27 a fost o priveliște spectaculoasă, în care se vedeau brațele spirale, iar Veil Nebula prezenta o structură complexă, mai ales cu filtrul OIII.

 

Constelația Aquila (se poate observa E-ul lui Barnard, o nebuloasă întunecată, la dreapta de Altair)

Pe lângă observații nocturne, participanții au luat parte în diferite activități. În fiecare noapte, după cină, participanții au avut posibilitatea de a vedea prezentări din diferite domenii ale astronomiei: Stele variabile (Csukás Mátyás), istoria telescoapelor Dobson (Mizser Attila), asteroizi care reprezintă pericol pentru Pământ (Sárneczky Krisztián), magnetohidrodinamica Soarelui (Anabele Pardi), și obiectele deep-sky (Tibi Vesselényi).

În timpul zilei am vizitat Vârful Vlădeasa de 1836 metri, Pietrele Albe, și ne-am odihnit cu jocuri de cărți, și cântat la instrumente.


Poză de grup la Pietrele Albe

Singura sursă de poluare luminoasă a fost orașul Huedin spre est. În celelalte direcții, cerul era lipsit de orice semn ale poluării.


Panorama câmpului de observații (bolid în dreapta imaginii)

Cerul și-a arătat adevăratul potențial numai în zilele de după sfârșitul taberei, când masa de nori care acoperea Europa de Est a părăsit zona, iar Luna răsărea mai târziu.


    
Expuneri de 14 minute, Canon 400D

În afara drumului greu de parcurs cu mașina pe ultimii kilometri, locația are toți parametri necesari pentru organizarea unei tabere de nivel înalt. În viitor vom încerca să alegem cu mai mult noroc perioadă taberei.

Aș dori să le mulțumesc prezentatorilor, lui Csukás Mátyás pentru traducere, lui Mizser Attila și MCSE pentru suport, și conducerii clubului: Pazmany Nicoleta și Hofer Gratian, fără de care nu ar fi putut fi organizată tabăra.

Tibi Vesselényi

     

Tabără internațională la Vlădeasa

Astroclubul „Meridian Zero” Oradea organizează în perioada 10 – 14 august 2009, o tabără de astronomie în Munţii Vlădeasa. Cu prilejul Anului Internaţional al Astronomiei, astroclubul orădean ţine să marcheze observaţiile asupra curentul meteoric „Perseide”, prin această tabără internaţională, cu participarea omologilor maghiari din Uniunea Maghiară de Astronomie (MCSE). Şi-au anunţat până acum prezenţa, astronomi din Salonta, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca, Bucureşti şi Oradea. Taxa de participare este de 180 RON şi include cazare 4 zile, plus trei mese pe zi. De-asemenea, puteţi participa campaţi în cort, neplătind nicio taxă.

Doritorii se pot înscrie completând formularul de înscriere de aici şi trimiţându-l la adresa de e-mail: vesitata@yahoo.com sau skywalker_marius@yahoo.com.

       

Prima Ediție a Concursului Regiomontanus

În perioada 30 – 31 mai 2009, Astroclubul „Meridian Zero” a organizat la Remeţi, prima ediţie a Concursului Naţional de Astronomie „Regiomontanus”. Desfăşurat într-un cadru natural feeric, concursul s-a bucurat de succes şi de o participare numeroasă şi variată. Au fost prezenţi elevi din Bucureşti, Blaj şi bineînţeles Oradea. Câştigătorul a fost elevul Alberto Andrei Manca, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, olimpic internaţional la astronomie, care va participa la cea de-a XIV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, ce se va desfăşura anul acesta în China. Pe cea de-a doua poziţie s-a situat elevul Denis Derecichei de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, care la rândul lui va participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Subiectele au fost făcute de prof. Bica Marin Dacian şi prof. Nicoleta Pazmany, la proba teoretică, respectiv Marius Deaconu şi Tibi Vesselényi, la proba de cultură generală respectiv proba observaţională. Cei doi şi următoarele locuri au fost premiaţi de Telescop Expert, prin Szende Barabás. Mulţumim pe această cale tutror celor care au făcut organizarea acestui concurs posibilă.

       

La Oradea s-a declarat start în Anul Internaţional al Astronomiei

Vineri, 23 ianuarie 2009 a însemnat deschiderea oficială a Anului Internaţional al Astronomiei. La ora 18, sala multifuncţională din Cetatea Oradea era umplută până la refuz de oamenii care doreau să fie prezenţi la acest nou debut. Seara a debutat cu o scurtă introducere a dnei prof. Pazmany Nicoleta în legătură cu semnificaţiile acestui an. A urmat apoi prezentarea drei prof. Matei Valentina despre evenimentele la scară globală ale acestui an. Andra Filimon a prezentat şi ea succint viaţa unei mari femei astronom."

Video-ul oficial al anului astronomiei

A urmat apoi prezentarea dlui prof. Bica Marin Dacian despre Galileo Galilei, de la a cărui prime observaţii astronomice se împlinesc anul acesta 400 de ani. A urmat prezentarea lui Denis Derecichei despre evoluţia lunetei. Cristian Lazăr a vorbit despre telescopol spațial Spitzer, apoi au urmat prezentările despre Radioastronomie şi Astronomia în raze X ale lui Filimon Sergiu respectiv Dan Cernea. Seara a fost încheiată cu prezentarea lui Marius Deaconu despre evenimentele care vor fi organizat de Astroclubul “Meridian Zero” Oradea în acest an.

Click pentru imagini de la inaugurarea Anului Astronomiei

 

Limba:
RO
HU
EN
Cu ocazia Anului Internațional al Astronomiei, de acum înainte, siteul astroclubului va fi disponibil și în limba engleză și maghiară!

Vineri, 23 ianuarie 2009 a însemnat deschiderea oficială a Anului Internaţional al Astronomiei. La ora 18, sala multifuncţională din Cetatea Oradea era umplută până la refuz de oamenii care doreau să fie prezenţi la acest nou debut. Seara a debutat cu o scurtă introducere a dnei prof. Pazmany Nicoleta în legătură cu semnificaţiile acestui an. A urmat apoi prezentarea drei prof. Matei Valentina despre evenimentele la scară globală ale acestui an. Andra Filimon a prezentat şi ea succint viaţa unei mari femei astronom."

A urmat apoi prezentarea dlui prof. Bica Marin Dacian despre Galileo Galilei, de la a cărui prime observaţii astronomice se împlinesc anul acesta 400 de ani. A urmat prezentarea lui Denis Derecichei despre evoluţia lunetei. Cristian Lazăr a vorbit despre telescopol spațial Spitzer, , apoi au urmat prezentările despre Radioastronomie şi Astronomia în raze X ale lui Filimon Sergiu respectiv Dan Cernea. Seara a fost încheiată cu prezentarea lui Marius Deaconu despre evenimentele care vor fi organizat de Astroclubul “Meridian Zero” Oradea în acest an.

Click pentru imagini de la inaugurarea Anului Astronomiei

Premianţii concursului de articole şi eseuri pentru "Orizonturi Astronomice"

Astroclubul "Meridian 0" Oradea, în parteneriat cu Cartografia 3D a marcat finalul concursului dedicat revistei "Orizonturi astronomice" cu premierea celor mai bune lucrări de eseuri şi articole în domeniu. Elevi din cadrul mai multor şcoli orădene şi-au pus la bătaie talentul de a îmbina cunoştinţele despre astre cu imaginaţia lor bogată despre corpurile cereşti.

Copii au avut ca temă crearea unui eseu în care aveau să expună diferite puncte de vedere legate de lumea astronomică. În cadrul festivităţii de premiere au fost prezenţi şi elevi de la Şcoala Generală Dacia, dar şi părinţii şi rudele premianţilor. Premiile au fost acordate de către Marius Deaconu, redactor şef la revista "Orizonturi Astronomice".

Articolul complet, mai jos in pagina.

 

Rezultate excepţionale ale elevilor români la OIAA!

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (OIAA), s-a desfăşurat la Bandung, Indonesia între 19 – 28 august 2008. La această olimpiadă internaţională, delegaţia României a fost compusă din cinci elevi şi trei profesori: prof. Sorin Trocaru din partea MECT, prof. Petre Crăciun (Colegiul Agricol Fălticeni) şi prof. Ioan Adam (Asociaţia Astronomică „Sirius” Bârlad). Rezultatele elevilor români au fost excepţionale, în ciuda faptului că pregătirea lor a avut de suferit din mai multe cauze.

Astfel, delegaţia României s-a întors cu o medalie de argint, obţinută de Antonia Miruna Oprescu, o medalie de bronz obţinută de Sandor Iozsef Kruk şi trei menţiuni obţinute de Cristina Cîrstoiu, Nicu David Şerban şi Ioana Alexandra Zelko. Câştigătorul absolut a fost Nitin Jain din India. La sosirea în ţară, olimpicii noştri au fost aşteptaţi de prof. Zvetlana Preoteasa din partea MECT. Cu această ocazie îi felicităm pe aceşti elevi excepţionali şi le dorim succese mai mari în anii următori. Cu speranţa că vor particpa şi elevi orădeni la anul, trebuie să menţionăm că, ediţia de anul viitor a OIAA va fi organizată în Iran.

 

O vara plina de activităţi la Astroclubul "Merdian Zero" Oradea!

Astroclubul „Meridian Zero” Oradea a desfăşurat o activitate intensă în această vară, premergatoare Anului Internaţional al Astronomiei – 2009, participând la o serie de activităţi ce au constat în tabere, concursuri, etc. primul eveniment la care au participat membrii astroclubului orădean a fost Concursul Naţional de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”, editia a II-a, desfăşurat la Sulina între 30 iulie şi 3 august 2008...

Ca şi o încheire, putem spune că această vară a fost plină de activităţi pentru membrii astroclubului nostru, care au traversat ţara din tabără în tabără, acumulând cunoştiinţe noi şi făcându-şi prieteni noi, petrecând o vară minunată „în compania” astronomiei. Fotografii puteti gasi mai jos.

Articolul complet in revista Orizonturi Astronomice, nr.2, pentru lunile septembrie-octombrie...

 

S-a lansat o nouă revistă!

Începând de miercuri, 16 iulie 2008, vizitatorii site-ului Astroclubului “Meridian Zero” vor putea citi şi descărca gratuit revista astroclubului nostru, “Orizonturi Astronomice”. Fiind la primul număr şi avund un colectiv editorial foarte tânăr, revista este, considerăm noi editorii, un succes! Ne dorim să continuăm mai departe, considerând că în viitorul apropiat ne dorim să ajungem un mijloc de informare despre astronomie accesibil tuturor. Începând de miercuri, 16 iulie 2008, vizitatorii site-ului Astroclubului “Meridian Zero” vor putea citi şi descărca gratuit revista astroclubului nostru, “Orizonturi Astronomice”. Fiind la primul număr şi avund un colectiv editorial foarte tânăr, revista este, considerăm noi editorii, un succes! Ne dorim să continuăm mai departe, considerând că în viitorul apropiat ne dorim să ajungem un mijloc de informare despre astronomie accesibil tuturor.

Mai multe detalii...

 

Am fost şi pe la Serbările Cetăţii 2008!

Serbările Cetăţii Oradea din acest an au fost un bun prilej pentru Astroclubul Meridian Zero pentru a îşi face cunoscută activitatea. Astfel mai mulţti membrii ai astroclubului nostru au împărţit pliante enumărăm aici pe Gavra Georgiana, Erika Tőmlő sau Anamaria Georgieş. Totodată, am expus şi telescoapele noastre prin care publicul a putut observa roiul globular M13, planeta Jupiter etc. Per total, actiunea noastră a fost un succes şi aşteptăm şedinţele următoare să culegem, sperăm noi, viitori membri ai astroclubului nostru. La acţiunea organizată de astroclub au mai participat Tibi Vesselényi şi Marius Deaconu, conduşi de Marin Bica şi Hofer Graţian.

 

Trei dintre cei 4 oradeni, membri ai lotului national

Pepiniera judetului nostru

Rezultate extraordinare la Lotul Naţional de Astronomie pentru echipajul bihorean!

Lotul Naţional de Astronomie organizat în localitatea vâlceană Călimăneşti între 1 respectiv 8 iunie a.c. a selectat copiii care urmează să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Astfel, la secţiunea juniori, unde judeţul nostru este aşa de bine reprezentat s-au obţinut rezultatele scontate după parcursul de excepţie de la O.N.A.A. 2008. Astfel elevul Marius Deaconu a reuşit să se califice pentru OIA din Trieste, Italia. Din păcate, el va singurul orădean din concurs deoarece Derecichei Denis şi Sebastian Trifa s-au clasa primii sub linie obţtinând locurile 4 respectiv 5. Filimon Vlad s-a clasat doar al zecelea, totuşi prezenţa acestuia acolo este salutară, el fiind mezinul lotului. Vă oferim în continuare componenţa loturilor ce vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale

Olimpiada Internaţională de Astronomie - Juniori: 1.Bogdan Ştefania Antonia, 2.Bibire Radu - Petru,3.Deaconu Ştefan Marius; Seniori: 1.Oprescu Antonia Miruna, 2.Constantin Marius, 3.Cîrstoiu Cristina

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică : 1.Oprescu Antonia Miruna, 2.Zelko Ioana Alexandra, 3. Cîrstoiu Cristina, 4.Şerban Nicu David, 5. Kruk  Sandor Jozsef

Mult succes participantilor!

 

click pentru imagini

Astronomy Day 2008 - un succes!

Pe 10 mai a.c., Parcul 1 Decembrie a fost gazda unui eveniment cu renume în lumea astronomiei, Astronomy Day. Această iniţiativă îşi propune familiarizarea oamenilor de rând cu fascinanta lume a astronomiei. Între orele 21 şi 23, oricine a trecut prin faţa statuii Ostaşului Necunoscut a putut să observe pe rând : planetele Marte şi Saturn, Luna şi faimosul obiect Messier, M 13 din constelaţia Hercule. Pe parcursul celor două ore, peste 150 de persoane au privit prin ocularele telescoapelor astroclubului, primind fiecare câte un pliant. Această acţiune de succes a fost organizată de prof. Bica Marin Dacian şi prof. Pazmany Nicoleta, alături de mai tinerii Monica Butnaru şi Tibi Vesselényi.

 

Cele mai noi știri din lumea astronomiei la astronomy.ro
Articole despre noi...

Astroclubul "Meridian 0" Oradea, în parteneriat cu Cartografia 3D a marcat finalul concursului dedicat revistei "Orizonturi astronomice" cu premierea celor mai bune lucrări de eseuri şi articole în domeniu. Elevi din cadrul mai multor şcoli orădene şi-au pus la bătaie talentul de a îmbina cunoştinţele despre astre cu imaginaţia lor bogată despre corpurile cereşti.

Copii au avut ca temă crearea unui eseu în care aveau să expună diferite puncte de vedere legate de lumea astronomică. În cadrul festivităţii de premiere au fost prezenţi şi elevi de la Şcoala Generală Dacia, dar şi părinţii şi rudele premianţilor. Premiile au fost acordate de către Marius Deaconu, redactor şef la revista "Orizonturi Astronomice". Premiul I a fost acordat unei lucrări dedicate planetei Venus, scrisă de Anamaria Georgieş. Premiul II a revenit lui Derecichei Denis, care a tratat subiectul "Mari telescoape spaţiale". Abordarea temei "Ce foloseşte Astrologia din Astronomie?" a dus la clasarea pe locul III a elevei Fătuleţ Ioana.

Câştigătorii au fost premiaţi cu câte o diplomă de merit şi o hartă astronomică, precum si produse ale Cartografia 3D.ro. Cei prezenţi la festivitate au avut ocazia să ia parte şi la o prezentare a telescopului spaţial "Hubble" şi de asemenea să vizioneze un film pe tema: ce este o stea, cum se naşte ea şi care e viaţa ei? Filmul a fost prezentat de profesorul Bica Marin. Conform celor spuse de Marius Deaconu, toţi cei care sunt dornici să arate ce ştiu despre astronomie, pot trimite articole pe site-ul www.meridianzero.ro

Rezultate:

Premiul Nume
I
Anamaria Georgies
II
Denis Derecichei
III
Fatulet Ioana
Mentiune
Sur Rodonia
Mentiune
Cora Radu
Mentiune Speciala
Carciumaru Cristina

Articol realizat de Aura Prus, www.contrastonline.ro

 

Doi profesori orădeni au experimentat viaţa de astronaut in SUA

În perioada 11 - 30 iunie 2008, 336 de profesori din întreaga lume au participat la programul "Profesorii Honeywell la Space Academy", printre aceştia numărându-se şi doi profesori orădeni. Valentina Matei, profesoară de fizică la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi membră a Astroclubului Meridian Zero Oradea, precum şi Viorel Muscaş, profesor de informatică la Colegiul National "Mihai Eminescu", s-au numărat printre cei care au avut posibilitatea să vadă pe propria piele cum se desfăşoară antrenamentele astronauţilor.

La programul de anul acesta au participat în total 9 profesori români, din Oradea, Bucureşti, Dâmboviţa, Ploieşti, Lugoj, Constanţa, luând parte la programele organizate la U.S. Space & Rocket Center din Huntsville, Alabama, în perioada 11 - 30 iunie 2008. Profesorii Honeywell la Space Academy au participat la 50 de ore de cursuri de dezvoltare profesională, precum şi la un program intensiv de educare ce pune accentul pe ştiinţă spaţială şi explorare. Activităţile au inclus cursuri de instruire în clase, laboratoare şi traininguri pe teren, care se desfăşoară conform standardelor de predare a fizicii şi matematicii. Fiecare profesor a avut oportunitatea unică de a lua parte la exerciţii de instruire pentru astronauţi, incluzând simulări de mare performanţă cu avionul cu reacţie, misiuni spaţiale bazate pe scenarii, traininguri de supravieţuire pe uscat şi în apă, precum şi programe de dinamică de zbor de ultimă generaţie. Profesorii orădeni, Valentina Matei şi Viorel Muscaş au fost doi dintre cei nouă norocoşi care au participat la această experienţă unică. "Nu pot să trec peste ziua în care am participat la "Aviation Challenge" - o suită de probe fizice care au simulat cât se poate de real scufundarea într-un submarin, lansarea cu paraşuta, recuperarea din apă, adică acele antrenamente fizice pe care le urmează şi cei care se pregătesc pentru a deveni viitori astronauţi", îşi aduce aminte Viorel Muscaş. Fiecare profesor Honeywell a primit o bursă completă în urma unui riguros proces de aplicare şi selecţie, prin implicarea profesorilor concurenţi din întreaga lume. Profesorilor care au optat pentru bursa Honeywell li s-a cerut să scrie un eseu de 500 de cuvinte prin care să descrie instrumentele şi tehnicile pe care le folosesc pentru motivarea studenţilor să se îndrepte către studiul domeniilor ştinţifice şi să urmeze cariere în domeniul tehnologic. "Pentru mine deosebit de interesante au fost misiunile Discovery şi Endevour, iar simulările pentru antrenamentul astronauţilor ne-au făcut să ne simţim într-adevăr în spaţiu. Cu ajutorul unui simulator, am simţit ce uşor poţi merge sau chiar dansa pe Lună. Sunt convinsă că această experienţă mă va ajuta să îmi îndeplinesc unul dintre obiectivele mele şi anume ca Cetatea Oradiei sa redevină ceea ce era odinioară, atunci când meridianul de referinţă trecea prin Cetate: un important centru ştiinţific", ne-a declarat Valentina Matei. Toate costurile de participare pentru profesorii Honeywell ce includ predarea pentru programul de şase zile, costurile de zbor pentru călătorie tur-retur, mese, cazări şi materiale necesare programului sunt susţinute de Honeywell şi de contribuţia a mai mult de 1.700 de angajaţi. De la startarea programului în 2004, Honeywell şi angajaţii săi au sponsorizat 995 de burse pentru profesori din 34 de ţări şi 49 de state din SUA pentru participarea la programele "Profesorii Honeywell la Space Academy". Programele sunt parte a Honeywell Hometown Solutions, care se axează pe patru domenii: Siguranţă familială & securitate; Găzduire & adăpost, Educaţie în fizică şi matematică şi Ajutor umanitar. Împreună cu instituţii publice şi nonprofit importante, Honeywell a dezvoltat programe puternice adresate acestor nevoi în comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea.

articol preluat din cotidianul Crişana, autor Anca Tiube

 

Echinocţiul de primăvară – 21 martie 2008

Scopul activităţii a fost cel de a adduce la cunoştiinţă celor prezenţi în sală ce înseamnă de fapt echinocţiul de primăvară, începutul primăverii în calendarul popular şi ce importanţă are el pentru oamneii de rând. Aceste lucruri au fost prezentate de elevul Dan Cernea. Au urmat apoi prezentări cu tentă destul de ştiinţifică reazliate de elevi dar şi de profesori care au demonstrat faptul că vizitele la astroclub nu sunt întâmplătoare şi inutile. Per total, acest eveniment a fost un success al Astroclubului Meridian Zero, care mai bifează o activitate ştiinţifică în istoria lui.

Cu ocazia echinocţiului de primăvară, au avut loc în sala festivă din cadrul Cetăţii Oradea, activităţi educative legate de acest eveniment. Au participat profesori şi elevi de la trei scoli din Oradea: Col. Naţ. M. Viteazul- prof. Nicoleta Pazmany, Şcoala Dacia- prof. Bica Marin şi prof. Valentina Matei, Şcoala D. Cantemir-prof. Szatmari Dorina şi prof. Galiş Florica. Elevii participanţi au reprezentat  instituţiile de învatamant de mai sus, precum si alte scoli: Liceul Ady Endre, Col. Nat. E. Gojdu, Scoala G. Cosbuc. Au fost prezentate lucrari in Power-Point, atat de profesori, cat si de elevi.

Matei Valentina

Poze de la eveniment, în secţiunea Galerie, Echinocţiul de primăvară – 21 martie 2008

 

Mai aproape de stele : Astroclubul Meridian Zero Oradea - NASA

Colega noastra Dorina Szatmari a participat la programele de instruire pentru profesori, organizat la U.S. Space and Rocket Center Huntsville, Alabama, Centrul Educational al NASA. Programele la care a participat s-au desfasurat  in iunie 2006 si iunie 2007,absolvind ambele nivele de pregatire. Dorina e profesor de matematica la Scoala D. Cantemir din Oradea. In cadrul programului a participat la exercitii de instruire pentru astronauti, simulari de zbor in avionul cu reactie, misiuni spatiale bazate pe scenarii tematice si traininguri de supravietuire pe uscat si in apa. Proiectul la care a participat, nu-i vizeaza numai pe profesori; ei au datoria de a transmite mai departe cunostintele acumulate, starnind interesul elevilor in domeniul astronauticii.

Matei Valentina