Home | Képgaléria | Hírek | Rólunk | Linkek
Nyelv:
RO HU EN
Első nemzetközi Vlegyászai észlelőtábor  

Ha kérdésük vagy észrevételük van, hagyjanak üzenetet az alábbi üzenőfalon (magyar, angol, vagy román nyelven)!

.

A Nagyváradi Meridian Zero csillagászklub által szervezett, első Vlegyászai Nemzetközi Csillagásztábor, a kedvezőnek nem mondható időjárás ellenére, sikeresnek tekinthető.

Hétfő éjszaka a vastag felhőzet, és viharos, sátorpusztító szél lehetetlenné tette az észlelést. Kedd estére rövid időre felszakadozott a felhőzet. Ekkor a felhőrések között sikerült néhány mélyég objektumot, változót, a Jupitert megfigyelni. Szerdán már néhány órára kiderült az ég. A Perseida maximum idején, a Hold nyilvánvaló zavaró hatása mellett, volt aki egy óra alatt 65 meteort pillantott meg. A katarzis csütörtök éjjel következett be. Ekkor a határmagnitudó 7 körül volt. Az M27 20 cm-es Dobsonban lenyűgöző látványt nyújtott, az M31 megmutatta spirálkarjait, a Fátyol köd finom szálas szerkezetet mutatott, melynek OIII szűrővel való vizsgálata intenzív káromkodásra bírt néhány lelkesebb észlelőt.

Olvasd végig a cikket...

 

 

Első Regiomontanus csillagászati verseny

Május 30-31 között klubunk megszervezte az Országos “Regiomontanus” csillagászati verseny első kiadását, Remeti-en. A több városból (Bukarest, Blaj, Nagyvárad) érkező résztvevők a hegyekkel körbevett turistaházban mérhettél össze tudásukat. Emellett meglátogattuk a Lesu-i tavat, melyben a bátrabbak meg is mártóztak.

A versenyt a Bukaresti, már nemzetközi csillagászati olimpiát is megjárt Andrei Manca nyerte meg. A második helyezett a Nagyváradi Denis Derenichei lett, aki idén fog részt venni első nemzetközi olimpiáján. A tételeket Bica Marin Dacian, Nicoleta Pazmany, Marius Deaconu, és Vesselényi Tibor szerkesztették. A verseny elméleti, obszervációs, és általános műveltség próbákból állt. A díjakat Szende Barabás (Telescop Expert) biztosította.

 

 

2009 augusztus csillagászati jelenségei

nap
óra  
Esemény
06 01
Félárnyékos holdfogyatkozás (a Capricornus csillagképben, nagysága: 0,422).
06 03 Telehold (a Bak csillagképben).
06 21 A Jupiter 2 fok 14'-cel délre a Holdtól.
07 02 A Neptunusz 2 fokkal délkeletre a Holdtól.
11 04 A Nap délről északi irányba áthalad a Szaturnusz gyűrűjének síkján (ekkor a gyűrűnek nincs árnyéka a bolygókorongon).
13 21 Utolsó negyed (az Aries csillagképben).
14 20 A Jupiter szembenállásban a Nappal (a Bak csillagképen).
16 04 A Mars 2 fok 38'-cel délre a Holdtól.
17 23 A Neptunusz szembenállásban a Nappal (a Bak csillagképben).
18 03 A Vénusz 3 fok 19'-cel nyugatra a Holdtól.
20 12 Újhold (az Oroszlán csillagképben).
22 16 A nappali égen a Merkúr 4 fok 27'-cel északra a Holdtól.
24 18 A Merkúr legnagyobb keleti kitérésben: 27,3 fokra a Naptól.
27 14 Első negyed (a Skorpió csillagképben).
29 05 A Mars 48'-re megközelíti az M35 nyílthalmazt.
 

Legfrisebb csillagászati hírek..

Rólunk...  

 

Klubunkat 2 fizikatanár, Nicoleta Pazmany és Marin Bica alapította miután néhány évig csillagászatot tanítottak, részben diákok versenyekre való felkészítése céljából. A klub 2006, október 28-án alapult, a Váradi Vár nagytermében, amely azóta is székhelyet nyújt rendezvényeinknek. A székhely választása annak köszönhető, hogy a 15.-17. században ezen a helyen folytak csilagászati tevékenységek.

A klubtagok péntek esténként találkoznak, csillagászati megfigyelések végzése céljából, illetve, hogy elmélyítsék csillagászati ismereteiket. A két alapító középiskola sikerült beszerezzen három távcsövet egy 200 mm-es Sky-Watcher Dobsont, egy 130 mm-es Newtont, és egy 200 mm-es Meade márkájú Schmidt-Cassegraint. A klubunk célja a jövőre nézve, hogy minél több emberrel megismertesse a csillagászat csodás világát. Astronomy Day típusú programokkal próbáljuk az érdeklődőket a távcsövek használatára, és az égbolton való tájékozódásra oktatni. A közeljövőre egy planetárium építését tervezzük amely remélhetőleg növelni fogja a váradiak csillagászat iránti érdeklődését.

 

A Hold jelenlegi fázisa:

Nap aktivitás

Nap röntgensugárzása:
Status
Geomagnetikus mező:
Status

 

Megbízható időjárásjelentés, műholdképek..
Hasznos linkek
 

Égboltunk..a Lant(Lyra) csillagkép

A Lant a nyári égbolt egyik legfeltünőbb csillagképe, nem egetrengetően nagy méretei ellenére. Ezt részben jellegzetes paralelogramma formájának, de főként a már-már vakítóan fényes (erős fényszennyezettség mellett is jól látható) Vegának köszönheti. E csillagkép leglátványosabb objektuma, amely az égbolt vitathatatlanul legkomercebb planetáris köde, nem más mint a Gyűrűs köd, amely már a legkisebb refraktorral is csodás vizuális élményt nyújt. Az M56-os gömbhalmaz is elég széoen mutatja halvány foltját már kis távcsövekben is. Az Epsilon Lyrae az égbolt egyik legismertebb többes-rendszere.

 

A naprendszerünket alkotó bolygók ellipszis pályákon keringenek, melynek egyik fókuszpontjában a Nap található. A Naprendszer a galaxisunk, a Tejútrendszer középpontján áthaladó tengely körüli forgómozgást végez, melyet összeadva a Vega csillag irányába végzett egyenes vonalú mozgással, 20 km/s sebességet kapunk.

 

 

A bolygók különböző sebességekkel haldnak, és különboző hosszúságú utakat tesznek meg. A Naphoz közelebb levő bolygók nagyobb sebességgel, kisebb utat tesznek meg, míg a távolabbiak alacsony sebességgel, jóval nagyobb távolságokat tesznek meg. A Földről nézve a Nap 365 és egy negyed nap alatt tér vissza eredeti helyzetébe. A Hold ezt 27 nap alatt, a Merkúr 11 hónap alatt, a Vénusz 7,5 hónap alatt, a Mars 2 év alatt, a a Jupiter 12 év alatt, a Szaturnusz 28 év alatt, az Uránusz 84 év alatt, a Neptunusz 168 év alatt, és a Plutó (amelyet 2006 augusztus 24-én lefokoztak bolygói posztjából, kisbolygóvá, ill. plutoiddá) 252 év alatt teszi meg.

 

Nagyobb felbontáshoz klik ide

Az M 57 az északi égbolt egyik legismertebb planetáris köde. Földtől való távolsága 6000-8000 fényévre becsülhető. A teljes felszíni fényessége 8.8 magnitudó.

A Lyra legfényesebb csillaga, a Vega, fényessége 0.03 magnitudó. Ez az északi égbolt második legfényesebb csillagának címéhez elég is, csak az Arcturus előzi meg. Ha a déli égboltot is figyelembe vesszük ,a Vega az ötödik legfényesebb csillag.(a Szíriusz, Canopus, Arcturus és Alfa Centauri után). AVega távolsága 25 fényév.